štvrtok 4. augusta 2016

Robert E. Howard - Krok ze tmy

(Strašidelné povídky z let 1925-1932)

Vydala: spoločnosť Albatros Media a.s. v nakladateľstve Plus, 2010
Poviedky preložil: Pavel Medek
Básne preložil: Petr Onufer
Ilustroval: Tomáš Kučerovský
Rozsah: 177 strán

Úvod aj záver knihy je ukončený jednou básňou. Obe sú pochopiteľne prebásnené do češtiny. Medzi nimi sa nachádza 12 poviedok. Kvôli krátkosti niektorých je náročné uviesť záujemcu do deja.

1. Ve villeférském lese
Pútnika na osamelej ceste opradenej poverami zastihuje večer. K ceste sa pridáva iný pútnik, ktorého dôveryhodnosť je otázna.
2. Vlčí hlava
Do hradu na africkom kontinente prichádzajú mnohí priatelia hradného pána na niekoľkotýždňové oslavy. Počas nocí sa však niekto zakráda po chodbách a snaží dostať do izieb hostí. Neskôr sa objavujú telá roztrhané ako divou zverou. Domorodci začínajú panikáriť. Túto poviedku si cením, hoci sprvu vyzerá byť veľmi banálna. Tiež je v nej spomenutý vraždiaci leopardí kult, ktorý reálne existoval.
3. Hadí sen
Jeden zo spoločníkov rozpráva ostatným o živom sne, ktorý ho straší od nepamäti. Cíti sa v ňom ako v samostatnej existencii, ale bez spomienok na bežné realitu. Musí tam čeliť príšere v podobe hada nadrozmernej veľkosti.
4. Hyena
Obyvateľa ranča v Afrike znepokojujú návštevy medicinmana, ktorý ho niečím irituje. Boja sa ho aj ostatní domorodci a nechcú o ňom ani hovoriť. Vzťah medzi oboma mužmi prerastá až do nenávisti.
5. Chřestící kosti
Dvaja putujúci muži sa rozhodnú prespať v nepríjemne pôsobiacom hostinci. Necítia sa zabezpečene a sú podozrievaví voči hostinskému.
6. Duch Toma Molyneauxe
Manažér šikovného černoškého boxera rozpráva jeho zvláštny príbeh. Jeho zverenec choval zvláštnu úctu ku svojmu predchodcovi a tak si kúpil jeho portrét v životnej veľkosti. Na scéne sa však objavuje iný boxer, ktorý drví všetkých protivníkov za radom, až je zápas s ním nevyhnutný.
7. Casonettova poslední píseň
Legendárny operný spevák, ale aj zločinec a okultista vo svojej poslednej vôli zanecháva jedinú nezničenú gramofónovú platňu človeku, ktorý ho svojim svedectvom odsúdil na trest smrti. Čo daná platňa obsahuje?
8. Dotek smrti
Po smrti samotára chce podľa etického zvyku ostať pri jeho tele jeden z dvoch svedkov úmrtia. Po príchode noci sa ho však zmocňujú úzkostné a poverčivé nálady.
9. Nekopejte mi hrob
Svedok nepokojného úmrtia pomerne násilného okultistu navštevuje hrdinu, s ktorým sa zosnulý priatelil. Chce od neho, aby mu pomohol vykonať inštrukcie týkajúce sa tela, ktoré sú zachované v poslednej vôli.
10. Věc na střeše
Za zberateľom starých kníh a historickým bádateľom prichádza jeho známy, ku ktorému chová averziu. Chce od neho pomoc pri získavaní starej knihy s temným obsahom, ktorá by mohla napomôcť pri znovunájdení chrámu neznámej kultúry.
11. Příšera z mohyly
Na divokom západe si farmár, bývalý kovboj všimne, že jeho mexický sused sa vyhýba mohyle a nazýva ju prekliatou. Považuje to však len za povery a rozhodne sa do nej prebúrať čo najskôr.
12. Lid z temnot
Muž zaslepený vášňou sa chystá pripraviť o život soka v láske, čo chce uskutočniť v Dagonovej jaskyni. Po páde však stráca vedomie a dostáva sa do inej reality dávnovekého sveta, kde sa stáva plieniteľom Conanom. Považujem to za najlepšiu poviedku z knihy, napriek tomu že podobné motívy prenesenia do iných realít nezvyknem mať rád.


V prvých poviedkach sa zvykne opakovať motív premeny človeka na zviera, ďalšie sú duchárske a okultné historky. Prostredie, či skôr čas príbehov sa často mení: raz je to 20.storočie, inokedy storočia predtým. V niektorých poviedkach vidno jemné napojenie na Lovecraftov mýtus, pričom poviedky v záverečnej časti knihy sa mu priblížili aj štýlovo. Väčšina týchto dielok bola pôvodne vydaná v magazíne Weird Tales, alebo v iných. Ak ich mám hodnotiť, tak neurazia, ale do pamäti sa mi výraznejšie zapísali iba čísla 2, 8 a 12.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.