streda 18. apríla 2018

Hudobný projekt Lustre

Túžba predstaviť istého génia bola prisilná. Pridala sa k nej túžba z vďačnosti mu zložiť poctu. Táto dvojica nado mnou ľahko zvíťazila, hoci netvrdím, že som jej kládol odpor. Poďme teda na to!
Chcem prestaviť génia hudobného, tvoriaceho samostatne ambientnú/hybridnú hudbu prostredníctvom projektu Lustre. Jeho meno je Henrik Sunding, narodil sa 10. decembra 1986 a pochádza zo švédskeho Östersundu. O presnom dátume zrodenia Lustre neviem, avšak prvé EP vyšlo v novembri 2008. Vyplýva z toho, že tento rok by mal stále aktívny projekt sláviť svoje 10. narodeniny.

Henrik Sunding.

Prečo ma táto hudba zaujala tak veľmi? Aj medzi ambientom má svoj vlastný, charakteristický zvuk, podľa ktorého sa dá ľahko spoznať. Z tohto zvuku cítiť poetické napojenie na prírodu, snáď aj vonkajší vesmír. Magickosť Lustre sa plne preukázala, keď som sa pri jeho počúvaní viackrát dostal do eufórie. Verím, že by som tieto stavy mohol zopakovať, ak by som sa dobre sústredil. Skúsiť to môžete aj vy.

Ak budete chcieť v plnej vnímavosti chodiť po lese a vidieť všetky jeho zázraky, nerobte to. Radšej si zapnite Lustre, ktoré vás poteší ešte viac, ako by to dokázal skutočný výlet! Jedna z Henrikových fotiek je indíciou, že sa hlási, alebo aspoň v minulosti hlásil k Asatrú. Možno aj preto dokázal vytvoriť tak prírodne znejúcu hudbu – a tým nemyslím iba pridané zvuky, ako vytie vlkov a iné. Je to celková jednoduchosť, pravidelnosť a poriadok, ktoré poslucháča napĺňajú radosťou a pocitom dokonalosti. Piesne ako Echoes of TranscendenceLunar Light, či Moonlit Meadow ma pravidelne ohromujú.


Hoci Henrik udáva k niektorým svojim skladbám krátke texty, takmer nikdy sa mi nezdalo, že by ich skutočne vyslovil. Problém je totiž v tom, že hlavne spočiatku projektu zvykol používať krik a tiež zvláštny šepot, azda odvodený od techniky blackmetalového growlu. Práve toto by mohlo byť pre iných poslucháčov rušivým prvkom a demotivovať ich od počúvania. V mnohých skvelých skladbách je však spev úplne vynechaný a tak si ich môžu vychutnať aj poslucháči, ktorým by vadil. Tým navyknutým na podobný spev zas môže zvláštny šepot povzbudiť pocit tajomna. Keď som v úvode spomenul hybridnosť projektu, mal som na mysli metalový základ, ktorý v niektorých skladbách funguje len na pozadí ako konštantné prostredie, kým ambientné tóny sú oproti nemu dynamickejšie a zreteľnejšie. Meditatívnosť hudby môže byť pre niekoho aj zámienkou pre kritiku. Piesne sú zložené z opakovania jedného motívu, čo môže zapríčiniť aj dojem, že niektoré piesne sa príliš podobajú na iné.

Väčšina Henrikovej práce na projekte zrejme tvorí rôzne strihanie a mixovanie zvukov, teda ako jediný člen projektu pochopiteľne nemôže mať živo hrané koncerty. Svoje magické uspávanky však zdarma zverejňuje na Youtube. Dúfam, že získa nových poslucháčov, nie len kvôli nemu, ale aj kvôli poslucháčom samotným, keďže jeho hudba má potenciál priniesť im mnoho. Ostatné Henrikove hudobné činnosti sú bohaté: od vystupovania v blackmetalových kapelách po niekoľko príjemných brnkačiek v projekte Ebon Lore. Ak sa vám veľmi zapáči Henrikovo dielo, prosím neposielajte mu na podpis také kusy spodného prádla, ktoré by ho šokovali. Nechcem, aby sa nám obesil z lustra. : ) Atmosfericky najbližšie k jeho projektu, čo som kedy počul, je tvorba skupín Basarabian HillsEldamar.

Sumár a odkazy na Lustre & pána autora
Lustre v metalovej encyklopédií: https://www.metal-archives.com/bands/Lustre/3540266973
Diskografia zatiaľ obsahuje: 6 albumov, 5 EP (extended play), 3 single, 1 kompiláciu a 1 demo. Tiež boli vydané 3 split albumy, tj. albumy obsahujúce tvorbu viacerých interpretov.
Najlepšie hodnotený album: Wonder (2013), priemer hodnotenia 86% z troch recenzentov.
Henrik v metalovej encyklopédií: https://www.metal-archives.com/artists/Nachtzeit/126 (Link je zdrojom použitej fotky.)
Fanpage autora: https://www.facebook.com/Nachtzeit-186983198072786/
Henrikov Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/NVP113

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.