sobota 2. novembra 2019

Reálny pohľad na noise artifact

Poznáte ten pocit, keď váš „úžasný“ sused nerešpektuje vaše právo na pokoj a nedá si povedať po dobrom? Ak áno, neprekvapuje ma to. Súdiac podľa reakcií na internete, je takých prípadov Slovensko plné. Susedské spory sa potom naťahujú, ak nemáte nič, čím by ste mohli na svojho protivného suseda zatlačiť aj vy. Ľudia žijúci v Číne si však povedali „dosť!“ a začali produkovať zariadenia búchajúce na strop, ktoré majú vinníkovi vrátiť, čo mu patrí. Zariadenie býva označované slovnými spojeniami ako: noise machine, noise deadener, sound eliminator/silencer/muffler, či noise artifact. Takto možno nájsť zariadenie aj na Aliexpresse, hoci zariadenie hluk netlmí. V najlepšom prípade tlmí nadutosť problémových ľudí.

Články na internete, ktoré som o zariadení čítal, len opakovali, respektíve prekladali príbeh muža z Číny, ktorý si zariadenie kúpil a nechal ho susedom zapnuté po celý víkend. Samozrejme, on sám nebol doma a susedia ani polícia nemali ako zariadenie zastaviť. Články udávajú, že zákon takéto zariadenie nezakazuje. Navyše by som takéto jednanie ani priamo nepovažoval za hlúpu pomstu, ale skôr za aktívny boj, pretože ide o vystupovanie proti pretrvávajúcemu poškodzovaniu od druhej strany. Nie nadarmo som spomenul Aliexpress – zariadenie sa dá zadovážiť aj u nás, dokonca som ho videl naživo a získal jeho fotografie, aj vedomosti o objednávkovom postupe a fungovaní. Ako si ho teda možno zadovážiť?

Prvým krokom je nájdenie produktu na Aliexpresse a jeho objednanie. Na Aliexpresse sa platí vopred, ešte pred doručením tovaru. Až po prijatí (internetovej) platby sa tovar vyvezie. Zariadenie je drahé na to, že ide o neistú investíciu. Zvykne stáť okolo 130€ a to ešte nie je započítaný dovoz (do 60€).  
  
Druhým krokom je pochopiteľne čakanie na dorazenie tovaru, počas ktorého vám môže doraziť nemilá SMS správa, že k tovaru je potrebné vyčísliť colný poplatok. A tak vám od kuriérskej spoločnosti môže prísť vyzvanie, že potrebuje niekoľko dokumentov: a) splnomocnenie, aby vás kuriérská spoločnosť zastupovala v colnom jednaní, b) opis importovaného tovaru, jeho účelu a súčastí, c) doklad o objednaní a d) doklad o zaplatení tovaru. Navyše sa musíte zaregistrovať na Finančnej správe, čo je zase tretia strana jednania a mail potvrdzujúci vašu registráciu na Finančnej správe zaslať späť kuriérskej spoločnosti. Po odoslaní všetkého potrebného už môžete čakať doručenie tovaru. Celé colné jednanie sa snažte vybaviť čo najrýchlejšie, aby ste nemuseli platiť za držanie tovaru v sklade. V tomto prípade stál súčet cla a DPH skoro 40€.

Tretím krokom je doručenie tovaru, pričom sa môže stať, že niektoré súčasti produktu budú doručené osobitne. Tiež je otázne, či vôbec dostanete redukciu pre európsku elektrickú sieť. Ak nie, musíte si ju dokúpiť.

Krok 4 -odbaľovanie produktu- je vraj sprevádzaný cítením smradu z čínskej továrne. Tiež môžete zistiť, že dodaná tyč, ktorá by mala držať zariadenie, nie je dostatočne pevná, nedá sa na ňu, ani na plastové diely spoľahnúť. Možno si budete musieť nájsť alternatívnu cestu, ako búšiace zariadenie pripevniť ku cieľovému stropu.

Krok 5: skúšanie zariadenia. Zapína sa diaľkovým ovládaním, ktoré obsahuje prepínanie funkcií a tiež riadenie intenzity búchania. Problémom sú čínske znaky na diaľkovom ovládači. Funkcie sú pomerne nejasné, ich základom zrejme je automatické vypnutie zariadenia po uplynutej dobe. Aktuálne plnená funkcia či intenzita je zobrazená na malom displeji na zariadení, aspoň tieto znaky sú v latinke. Pred tým, aby sa váš strop neobil príliš, ho chráni „želatinová“ vrstva na vrchu zariadenia. Nemusíte sa teda báť, že vám začne padať omietka na hlavu. Hoci je zariadenie primárne určené na búchanie na strop, funguje aj oproti stene alebo podlahe. Zrejme je v ňom uložená akási gulička, ktorú možno pocítiť potrasením zariadenia.

Aké sú výsledky zariadenia? Jeho búchanie je dostatočne silné na to, aby bolo nepríjemné aj vám, ak ste v danej alebo susediacej miestnosti. Teda je určite dostatočne silné na to, aby ho bolo počuť a cítiť aj u susedov. No predpokladám, že je vhodnejšie na dlhodobé používanie, napríklad ak celý deň nie ste doma. Až vtedy zrejme je naozaj otravné aj pre susedov. Na poriadne okamžité schladenie ego-maniakov by pravdepodobne bolo lepšie ešte silnejšie zariadenie, ktoré by nemuselo mať automatické funkcie, ale viac hrubej sily. Preto ak máte známeho kutila, ktorý by dokázal niečo podobného vyrobiť (a za menšiu cenu než 200€), rozhodne to skúste svojpomocne. Možno práve tak sa zrodí ešte lepšie a efektívnejšie zariadenie, alebo dobrý plán na biznis.

Zaujímavosť na záver: zariadenie je zvláštne v tom, že dosahuje nejaké formy interferencie v elektrickej sieti. Ak teda do siete pripojíte nový spotrebič, noise artifact sa môže neplánovane zapnúť.
 

Foto: Archív autora.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.