piatok 6. novembra 2020

Rozbor filmu Limitless (2011)

Réžia: Neil Burger
Scenár: Leslie Dixon
Na motívy knihy Alana Glynna: The Dark Fields
Hrajú: Bradley Cooper, Abbie Cornish, Robert De Niro

Film Limitless chcem analyzovať kvôli motívu produktivity a efektivity, ktorý sa v ňom nachádza. Ide síce o efektivitu získanú prostredníctvom požívania drogy, no inteligentný čitateľ si iste domyslí, že mojím cieľom tu nie je propagácia drog. Mojím cieľom je poukázanie na to, že logika filmu a situácie v deji mohli fungovať podobne aj s iným použitým nástrojom, hoci sú to práve drogy, ktoré sú najznámejšie svojimi vedľajšími účinkami, vyvolávaním závislosti a nezákonnosťou ich prechovávania. Začnime však poporiadku...

Hlavný hrdina menom Edward Morra je na začiatku filmu kvázi-spisovateľom bez akejkoľvek inšpirácie, prakticky sa pretĺkajúcim za hranicou chudoby. Jeho priateľka Lindy ho opustí, keďže nevládze podporovať nikam nesmerujúcu trosku. (Som teda zvedavý na to, ako ju pred dejom filmu vlastne získal.) Onedlho na to Edward stretne brata svojej bývalej ženy a dostane od neho vzorku drogy zvanej NZT-48. Ten mu ju odprezentuje ako chystanú novinku z farmaceutickej firmy, no v skutočnosti vzišla z mafiánskeho podsvetia. Aj keď sa Eddie spočiatku zdráha ju vyskúšať, nakoniec to urobí. Zistí, že droga mu sprístupňuje spomienky aj zo vzdialenej minulosti, pomáha mu spájať rôzne informácie a zúžitkovať ich na dedukcie. Pod vplyvom drogy sa mu odomkne plný potenciál mozgu a Eddie vie jasne, čo má urobiť aj ako to má urobiť.

"Informace z dávné návštěvy muzea, napůl přečtený článek, televizní dokument, všechno bublalo v mých čelních lalůčcích a mixovalo se do koktejlu užitečných informací."
"Všechno, co jsem kdy přečetl, slyšel, viděl, bylo seřazeno a dostupné. Tady to je. Stačí vzít."

Vplyv drogy na druhý deň vyprchá, Eddie však už vie, že mu pomáha v písaní a teda že ho môže zachrániť z inak beznádejnej finančnej situácie. Keďže chce viac tabletiek, zájde za svojím ex-švagrom. Ten ho pošle po oblek a jedlo. Po Eddieho návrate je už zjavne popravený a Eddie privolá políciu, ale pred jej dorazením nájde ex-švagrovu zásobu piluliek a diár s kontaktmi na užívateľov. Na tomto mieste je celkom vtipné, že polícia neprehľadá Eddieho, aj keď je z jej pohľadu podozrivým z vraždy. Pilulky sa stanú Eddieho každodenným chlebom, resp. návykom. Vďaka schopnostiam nadobudnutým požívaním drogy sa Edward začne pohybovať vo vyššej spoločnosti. Pod vplyvom drogy stráca plachosť, či skôr naopak, potrebuje preháňať a vytŕčať z davu. Edward začne obchodovať na burze a keďže sa mu darí vidieť vzorce v davovej psychológií, jeho zisky rastú exponencionálne. Ak som informovaný správne, je to práve správanie na burze, ktoré nie je plne predikovateľné ani metódami umelej inteligencie. Ako inak, nášmu hrdinovi nestačí ani táto rýchlosť zisku a tak si vypožičia väčšiu hotovosť od miestneho mafiána. Navyše získa späť Lindy ako staronovú priateľku.

Od tohto bodu možno na film nahliadať ako na prezentáciu rôznorodých situácií v súvislosti s využívaním nástroja (drogy), ktorý má silné stránky, ale aj slabosti (vedľajšie účinky). Pri všetkých nasledovných bodoch sa vynasnažím zvýrazniť prenositeľný princíp, ktorý v nich vidím. Treba upozorniť už len na to, že tento zoznam nie je založený na chronológii filmu.

1. Vedľajšie účinky NZT spočívajú v tom, že Eddie má výpadky pamäte, v extrémnom prípade dokonca výpadok zo dňa, kedy sa nájde jeho milenka zavraždená. Eddie až neskôr nachádza spôsob, ako týmto výpadkom pamäte predchádzať. Ide tu teda o negatívne efekty nástroja, ktorým sa dá zabrániť.

2. Iným negatívnym efektom piluliek sú Eddieho sklony vyhľadávať extrém a predvádzať sa, čo ho zrejme vedie aj k podvádzaniu Lindy. Týmto efektom sa mu nepodarilo predísť a nepriamo to mohlo viesť k jeho škode- dlhú dobu nemyslel na to, že aj iní ľudia môžu používať ten istý nástroj (NZT) a že by bolo lepšie používať sebakontrolu a nevytŕčať z davu. Ako sa neskôr vo filme ukazuje, za mnohými rýchlymi expanziami stálo práve NZT.

3. Eddieho kontaktuje jeho bývalá žena Melissa, no chce sa vyhnúť stretnutiu s ním. Keď sa nakoniec stretnú, vidno, že Melissa je len tieňom svojej niekdajšej osobnosti. Prežila rýchly vzostup pomocou NZT, no všimla si zdravotné problémy a úmrtia u ľudí, ktorý ho prestali brať. Melissa síce svoje odstavenie drogy prežila, ale jej koncentrácia upadla hlboko pod úroveň "obyčajnej" osoby. V týchto udalostiach vidíme dlhodobejšie negatívne účinky drogy a zároveň to, že zvýhodnení ľudia sa nakoniec stali znevýhodnenými a podpriemernými -aj to iba vtedy, keď prežili. Úmrtia užívateľov NZT si nakoniec overí aj sám Eddie, keď použije nájdený diár s ich telefónnymi číslami.

4. Zásoby pilúl sú samozrejme obmedzené a tak sa môže ľahko stať, že jeden ich užívateľ sa bude snažiť získať ich od druhého - prebrať mu nástroj, nielen kvôli jeho výhodám ale aj kvôli jeho nevýhode, závislosti. Eddieho (aj Lindy) prenasleduje človek najatý iným užívateľom NZT a zrejme chce vziať Eddieho zásobu. Možno preto, že jeho zásoba sa míňa a možno preto, aby oslabil Eddieho ako obchodníka. Keďže od Eddieho získavajú nedopatrením pilulky ľudia, ktorí s nimi predtým neboli oboznámení, vznikajú tým noví konkurenti. Zaujímavejšie sú tu však prepnutia jednotlivých vzťahov: niekdajší Eddieho obchodný partner sa postaví proti nemu a chce ho zásobovať dávkami NZT, ktoré vyrába v poslednom laboratóriu, aby bol Eddie (v tom čase už senátor) jeho tajným sluhom. A tak človek, ktorý NZT neužíval, vlastne zaútočil na slabé miesto tohto prostriedku. Naopak, chlap ktorý predtým prenasledoval Eddieho po smrti svojho šéfa mu už nemusí slúžiť a vďake tejto zmene podmienok mu nevadí s Eddiem spolupracovať.

5. Vylepšenie samotného nástroja sa vo filme nachádza dvakrát. Prvýkrát, keď mafián od ktorého si Eddie požičal peniaze vylepší NZT tak, aby sa podávalo injekciou a jeho účinok vydržal dlhšie. Druhýkrát, keď Edward preskúma NZT až do takej hĺbky, že jeho účinok prehĺbi a nebude už viac potrebovať jeho dávky. Divák pritom nevie, do akej miery mu pomohli klinické testy, ktoré zaplatil. Z pohľadu diváka mal Eddie konať skôr a pustiť sa do týchto testov tak skoro, ako mohol - aby svoj nástroj urobil trvalo udržateľným a neskončil ako troska bez schopnosti koncentrácie. Nevieme však, či v skoršej dobe mal dostatok finančných prostriedkov na tieto testy. Navyše je možné, že hlavným prínosom pre zlomenie závislosti a stabilizáciu efektov NZT bola Eddieho aktivovaná inteligencia. Je potom iróniou, ak sa mu podarilo obmedzenie nástroja prekonať práve za pomoci pozitívneho účinku toho istého nástroja.

6. Po prenasledovaní Lindy nájomným zabijakom je Eddie donútený povedať jej pravdu o svojom "novom ja", teda o droge. Keďže obaja si uvedomujú ohrozenie do ktorého ich droga dostala, Eddie jej sľubuje, že NZT prestane brať, až dokončí všetko potrebné pre ich bezpečnosť. Nemení sa tu teda len hrdinov vzťah s okolím, ale aj jeho vzťah k nástroju samotnému.

Záverom
Či už je to droga odomykajúca čarovnú inteligenciu, zápisník jedného z bohov smrti, trsátko zhotovené z diablovho zubu alebo diaľkový ovládač ovládajúci život ako televíziu*, ľudia vždy fantazírovali o niečom, čo by ich urobilo výnimočnými a pomohlo im zmeniť svet, alebo aspoň uskutočniť ich divoké sny. Niet sa čomu diviť, zvlášť pri rodených idealistoch, ktorých život pomaly ubíja svojou obyčajnosťou a nedostatkom. Film Limitless nám ponúkol rôzne kombinatorické scenáre, ktoré sú platné aj v iných podmienkach, avšak nezmenil môj pohľad na to, čo je skutočne dôležité: trvalá udržateľnosť nástrojov, ktoré využívame a stavanie na pevných základoch, aby sa nám výsledky nezrútili pod nohami a tak sme nemuseli začínať odznova. Vo filme nie je prítomné len riziko pádu na dno a zamyslenie, prečo by práve sledovaný hrdina mal byť ten, komu sa podarí (možno ako prvému) zastaviť svoj vlak rozbehnutý do priepasti. Je tu ešte niečo -to, čo sa mi vo filme páčilo snáď najviac. Je to porovnanie riskantného výbuchu rozvoja vďaka droge**, oproti "poctivejšiemu" a stabilnému rastu. Vyjadruje to Eddieho obchodný partner, keď sa mu prihovára: "Tvoje deduktivní schopnosti jsou dar boží, náhoda nebo náhodný výstřel spermie, ale v každém případě dar - nezasloužený. Ty nevíš to, co vím já, protože sis ty schopnosti nezasloužil. Dostáváš nás těmi schopnostmi, chlubíš se nimi jako spratek, ktorý hodně zdědil. Nemusel jsi šplhat po těch špinavých schodech. Nenudil ses k smrti na večeřích, neprotrpěl sis první manželství s holkou se správným otcem a chceš všechny jednoduše přeskočit. Nemusel jsi uplácet, okouzlovat nebo hrozit pro místo u stolu. Nevíš, jak posoudit protivníky. Nikdy jsi nesoutěžil. Nedělej si ze mně protivníka."


*Viď: Death Note, Tenacious D: The pick of destiny, Klik-život na diaľkové ovládanie.
**NZT je označenie drogy pochádzajúce z filmu. Knižné označenie bolo MDT, čo znie ako skomolenina DMT, halucinogénnej drogy. Ako to v takýchto filmoch býva, divák si môže namýšľať, že celý dej je iba Eddieho "tripom", halucináciou. Nevidel som však v deji nič, čo by to naznačovalo.

2 komentáre:

  1. Viděla jsem filmový trailer, zápletka se mi zdá velice zajímavá a Robert de Niro patří mezi mé oblíbené herce, obzvláště když hraje bezcharakterní postavy. Až bude možnost, určitě se na film podívám.

    OdpovedaťOdstrániť

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.