sobota 31. augusta 2013

Správanie Tieňov z Babylonu 5

Tento článok obsahuje spoilery!  (Aj predošlé vyhlásenie je spoiler! :-) )
Univerzum seriálu Babylon 5 je bohaté na rôzne mimozemské rasy. Medzi staršie rasy patria aj Vorloni a Tiene, obe si na rozdiel od ostatných starších rás vybrali ostať v blízkosti mladších rás a učiť ich. Preferovali úplne odlišný prístup, čo viedlo k vojne kvôli ideológii.
Vorloni učili vyvíjať sa v poriadku, disciplíne a Tiene preferovali evolúciu pomocou chaosu, bojovania. Vorloni sa stále pýtajú: „Kto ste?“, Tiene sa pýtajú: „Čo chcete?“. Aký však bude vzťah medzi odpoveďami na otázky? Definuje to, čo chceme podstatu kým sme?
O prístupe Tieňov nebudem diskutovať z hľadiska jeho (ne)morálky či krutosti. Chcem vyjadriť, prečo bolo praktizovanie ich filozofie podľa mňa manipuláciou. Prvým dôvodom je, že na mladšie rasy (okrem svojich služobníkov) bez varovania útočili, nepýtali sa, či kvôli evolúcií sú ochotní s nimi bojovať a tak im príliš na výber nedávali – len brániť sa, alebo zomrieť. Svoju pohnútku pre boj -podporu evolúcie- vysvetlili jedinému človeku patriacemu k aliancii, ostatným oponentom nič nepovedali. Druhým dôvodom, prečo je toto správanie manipuláciou, je to, že Tiene kvôli evolúcii nebojovali s príslušníkmi svojej vlastnej rasy. Videl som celý seriál Babylon 5, rovnako všetky filmy k jeho príbehu patriace a neuvedomujem si žiadnu zmienku, ktorá by hovorila o vojne medzi Tieňmi. Vodu kážu a víno pijú?

Zaujímavosti z univerza Babylonu 5
- Bytosti každej rasy, ktoré dosiahnu určitý stupeň vývoja odložia svoje telá a stanú sa bytosťami z čírej energie. Takýmito bytosťami z energie sú Vorloni, ale o tejto premene sa hovorí aj vo filme River of souls.
- Autori mohli byť inšpirovaní ezoterikou, keďže presvedčenia mimozemských rás ju pripomínajú. Napríklad G’Kar tvrdil niečo o formovaní vesmíru podľa mysle, Delenn tvrdila, že celý svet je len ilúzia, ďalších jemných náznakov bolo viac.
- Služobníkov Tieňov – rasu Drakhov vidíme už počas seriálu, no o boji proti nim hovorí aj film A call to arms. 
- Vo filme Thirdspace vidíme rasu, ktorej raz otvorili bránu do známej galaxie Vorloni, čo trpko oľutovali. Táto rasa vybavená telepatiou zničila tisíce iných rás kvôli presvedčeniu, že hodní života sú iba oni sami, žiadna iná forma života.
- Film Legend of the Rangers ukazuje taktiež veľmi mocnú rasu ničiteľov, omnoho mocnejšiu než Tiene. Vraj tisícky svetov premenili na trosky. Lode tejto rasy sú iné, než lode predošlej, no aj o nej sa tvrdí, že „prichádza z ďaleka“ a bola dlhý čas vo vyhnanstve. Nazývajú ju Ruka, Ruka Boha, či Ruka Smrti. Snažia sa pripraviť si cestu cez iné, služobné rasy. „Ruka odmeňuje lojalitu. To je ich jediná cnosť.“

Pozri aj:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.