piatok 25. novembra 2016

Robert E. Howard - Černý kámen

Recenzia

Preložili: Milan Žáček, Michael Bronec
Počet strán: 246
Predhovor: Milan Žáček
Vydala: Laser-books PLZ s.r.o.
Obálka: Ken Kelly
Úprava obálky: Michal Kuba

Keďže som si tvorbu R. E. Howarda obľúbil, rozhodol som sa zadovážiť si ďalšiu jeho zbierku, vydanú len nedávno. Opäť načrtnem dej jednotlivých poviedok a v krátkosti knihu zhodnotím.

1. Obyvatelé podhrobí
K dvom spolubývajúcim sa dobíja vydesený starec, ktorý je presvedčený, že ho straší zosnulý brat. Od mladosti sa totiž nenávideli a prisľúbil mu pomstu aj pred svojou smrťou. Presvedčí oboch mužov, aby sa s ním šli pozrieť, či bratove telo leží v hrobke.
2. Enlilův hlas
Cestovateľ a dobrodruh rozpráva náhodnému známemu o dôvode, prečo sa zľakol pri zvuku gongu. Tvrdí, že na svojej výprave v Afrike bol zajatý príslušníkmi civilizácie odrezanej od okolitého sveta po tisícky rokov. Táto poviedka mi pripadá skôr dobrodružná, pričom zameranie zbierky má byť na horor.
3. Děti noci
Skupina vzdelaných mužov diskutuje o dávnych etnikách a kultoch, keď pri skúmaní nevyváženej palice omráčia jedného člena skupiny. Ten príde k vedomiu v dávnovekom svete ako barbarský lovec.
4. Černý kámen
Napriek hrozným historkám, ktoré sa týkajú starobylého monumentu, je hrdina priťahovaný skúmaním literatúry o ňom. Napokon sa rozhodne vycestovať do dediny, v ktorej blízkosti sa nachádza čierny kameň spôsobujúci toľko zla. 
5. Netvor na střeše
Túto poviedku som už predstavil v minulej recenzii ako Věc na střeše.
6. Démon prstenu
Pri stretnutí troch známych sa jeden z nich chváli drahocenným nožom. To vyľaká ďalšieho muža, ktorý verí, že na jeho hlavu padne trest za zločin predka. Vyrozpráva im, ako nejaká sila manipuluje jeho ženou v snahe zabiť ho.
7. Dermodova zhouba
Po smrti svojej sestry, dvojičky sa hrdina vydáva do vlasti starých írskych rodov. Vypočuje si starú legendu o vodcovi Dermodovi, ktorý drancoval pri každej príležitosti, až kým ho nezastavili hrdinov predok. Kvôli príbuznosti ho dedinčan varuje pred miestom, kde Dermod bol porazený. Hrdina sa však kvôli nešťastiu zo straty sestry túla aj v noci...
8. Hrob mi nekopejte
Aj táto poviedka už bola predstavená v minulej recenzii.
9. Aššurbanipalův plamen
Ide o tretiu poviedku, ktorá sa vyskytla aj v minulej recenzovanej zbierke.
10. Kobra ve snu
Vyslúžilý dobrodruh sa snaží za každú cenu nezaspať. Ako rozpráva, je to kvôli nočnej more ktorá ho vracia do jeho minulosti v Indii, kde bol v zajatí a veril, že to povedie k jeho istej smrti. Nemýliť s poviedkou Hadí sen!
11. Nestvůrný kopytnatec
Kvôli stratenému kocúrovi sa hrdina bližšie spoznáva so svojím susedom, ktorý ho ohromuje hĺbkou svojich vedomostí. Počuje však akési klopkanie z jeho podkrovia. V okolí začnú po mačkách miznúť aj psy a neskôr deti. Táto poviedka je spočiatku priehľadná, ale neskôr si získa časť reputácie späť.

Doslov z pera Martina Šusta môže byť nápomocný pre skalných Howardových fanúšikov, keďže je vlastne zoznamom tvorby a vydaných zbierok podľa vystupujúcich postáv, alebo žánru. Spomenuté sú aj biografické práce o Howardovom živote.


Najviac na mňa zapôsobila poviedka Dermodova zhouba, keďže v nej bola ukrytá myšlienka, hoci niekto by ju mohol nazvať patetickou. Ďalej sa mi veľmi páčilo, ako Howard vie pracovať s detailmi. V niektorých poviedkach môže byť ktorékoľvek slovo neskôr dôležité, čo je výzvou pre pozornosť a logiku čitateľa. Keď už spomínam logiku, treba povedať že niektoré poviedky sa dajú čítať s odhadovaním, čo sa stalo/stane neskôr – teda do istej miery ako detektívky. Z popisu poviedok je jasné, čo sa mi nepáči: výber, ktorý obsahuje až 3 poviedky, ktoré som už poznal. Obálku považujem za výborne spracovanú, mínusom ale ostáva mäkká väzba knihy.

„Čas a věky jsou jen ozubená kola, kola, která do sebe nezapadají, a skřípavě se otáčejí, aniž o sobě vědí. Občas –vskutku jen velice zřídkakdy!- do sebe však zapadnou; jednotlivé dílky děje se na okamžik zaklesnou a poskytnou lidem letmý pohled za závoj této každodenní slepoty, již nazýváme realitou.“ (Děti noci)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.