sobota 12. júla 2014

Robert Bloch – Vlak do pekla a jiné povídky

Názov v originále: The Best of Robert Bloch
Preložili: Pavel Medek, Oldřich Černý

Knihu Vlak do pekla som si zaobstaral v očakávaní hororových príbehov a čierneho humoru. Takto totiž hovorí o autorovi zadná strana knihy. V tomto zmysle kniha vôbec nenaplnila moje očakávanie, napriek tomu kúpu neľutujem. Už po prečítaní niekoľkých poviedok som si všimol úplne inú a rovnocennú hodnotu – hlbšie myšlienky vyjadrené v poviedkach. Niektoré myšlienky sú vyjadrené priamo, iné nepriamo. Čoho sa tieto myšlienky týkajú? Mocenských štruktúr, žitia v spoločnosti, budúcnosti ľudstva. Nečakajte teda množstvo hororových príbehov, ale SCI-FI poviedky obohatené myšlienkami hodnými pozornosti. Moje celkové hodnotenie knihy je teda kladné. Úvody poviedok sú niekedy nezaujímavé, no vždy, keď som sa dostával bližšie k pointám príbehov, bol som milo prekvapený.
Kniha obsahuje 18 poviedok, má 302 strán.

V krátkosti popíšem úvodné dianie každej poviedky.
1. S úctou Jack Rozparovač
Ku psychiatrovi prichádza kriminalista, ktorý tvrdí, že hľadá Jacka Rozparovača, ktorý by mal byť v tej dobe už dávno po smrti. Presvedčí ho, aby mu pomáhal vo vyšetrovaní, ktoré je založené na teórii, že Rozparovač je stále žijúcim temným mágom, vraždy vykonávajúcim podľa astrologických cyklov.
2. Enoch
Neviditeľný škriatok sediaci na zadnej časti hlavy hrdinu ho núti vraždiť. Škriatka to uspokojuje natoľko, že po každej vražde zaspí na niekoľko dní. Svojmu nositeľovi sa však aj odmeňuje.
3. Hladový dům
Manželský pár sa nasťahoval do domu, no títo manželia sa necítia byť jeho jedinými obyvateľmi. Zvláštne okolnosti ukazujú, že nie sú v dome vítaní. Majú podozrenie, že v zrkadlách vidia tmavé, hmlisté útvary.
Mnohokrát použitá schéma hororu „starý dom s desivou minulosťou“ sa v tomto prípade vyplatila. Bola to jediná poviedka, ktorá sa mi čítala nepríjemne, samozrejme nie kvôli jej forme, ale kvôli obsahu. Je najlepšia v miere strašidelnosti. Možno to nie je „napriek“ tejto obvyklej schéme, ale práve vďaka nej.
4. Muž, který sbíral Poea
Hlavný hrdina sa stretáva s najväčším zberateľom diel E. A. Poea. Zberateľstvo je koníčkom, ktoré zdedil už po dedovi, ktorý ho dotiahol do mánie, posadnutosti. Videl medzi sebou a Poeom nejaký príbuzenský vzťah?
5. Pan Steinway
Hlavná hrdinka sa stáva milenkou zvláštneho umelca, známeho klaviristu. Tento hudobník tvrdí, že pomocou meditácie dokáže komunikovať so svojím klavírom, pánom Steinwayom, pretože všetko je obdarené istou formou vedomia.
6. Staří mistři
Neobvyklý muž vystúpi nahý z mora na breh USA. Má pri sebe iba tašku plnú bankoviek veľkej hodnoty. Začne zháňať diela najviac oceňovaných maliarov. Je ochotný nezákonne získať diela, ktoré nie sú na predaj.
7. Mám rád blondýnky
Muž vyššieho veku hľadá spoločnosť blondínky, má totiž pre blondínky slabosť. Najprv sa mu nedarí, pokým nenavštívi tanečný klub.
8. Sabat
Ľudský výskumníci v budúcnosti navštívia cudziu planétu s humanoidnou kultúrou a uzrú tam čarodejnice lietajúce na metlách. Tieto čarodejnice sú na svojom stretnutí prepadnuté bojovníkmi miestneho vládcu. Ľudia jednajú s týmto vládcom, ktorý nechce, aby bola jeho planéta ovplyvňovaná ľuďmi.
9. Nový den
Niekoľko hodín po jadrovej vojne sa do mesta vydáva človek v špeciálnom skafandri, ktorý bol na túto situáciu pripravený vďaka svojej predvídavosti. Preskúmava trosky mesta, hľadá niekoho, kto by mu vedel podať dôležité informácie.
10. Šípková Růženka
Návštevník mesta New Orleans je sklamaný jeho úpadkom. Narazí na starého pasáka, ktorému niečo z jeho podniku ešte ostalo. Návštevník sa teda rozhodne okúsiť to, čo bolo niekedy v meste preslávené. Situácia sa zvrtne, keď zistí, že v dome pasáka nechal peňaženku.
11. Čestné slovo
Vo všetkých oblastiach mesta začali ľudia odhaľovať svoje tajomstvá, niektorí spáchali samovraždy. Dôvodom tohto správania je plyn účinkujúci ako sérum pravdy, ktorý jeho objaviteľ rozprašuje nad mestom pomocou lietadla.
Táto poviedka hovorí o ľudskom prístupe ku pravde a o usporiadaní spoločnosti.
12. Vlak do pekla
Tulák, ktorý je od mala zvyknutý na život na ulici, uzavrie zmluvu s diablom. Môže zastaviť čas vo chvíli, keď bude šťastný, pokiaľ za to nastúpi na vlak smerujúci do pekla.
13. Belzebub
Scenárista je prenasledovaný muchou všade, kde sa pohne. Neustále bzučanie ho privádza do šialenstva.
14. Hlavní je příběh
Staršia žena, ktorá sa vyhýba spoločnosti, nachádza všetko, čo potrebuje vo filmoch. Zavrú ju do blázinca a po liečbe sa jej stav na chvíľu zlepší. No neskôr sa začne cítiť aj v realite tak, akoby bola práve vo filme, dokonca vo scénach, ktoré sú prepínané. V týchto svetoch hľadá zmienky o autoroch, ktorí ich vytvorili, ale nedokáže ich nájsť.
15. Jak podoben bohu
Hrdina v podobe nehmotnej bytosti existujúcej v spoločenstve iných duší nesúhlasí s konceptom jedného zo svojich spoločníkov, ktorý mu je nadradený. Preto sa ocitá uväznený v hmotnom tele na planéte, kde žijú tvory s istou mierou inteligencie. Rozhodne sa ich učiť.
16. Němý film
Starý komparzista a jeho mladší spoločník sa pravidelne dívajú na nemé filmy, v ktorých komparzista účinkuje. Týmto spôsobom si pripomína svoju minulosť, ale aj svoju lásku, ktorá vo filmoch „stále žije“.
17. Věštec
Osoba, ktorá si hovorí „veštec“ odpovedá na otázky človeku, ktorý sa snaží zistiť, ako sa môže dostať k moci. Je totiž prácou veštca nestranne odpovedať na ľubovoľnú otázku podľa zákonov pravdepodobností. Po mnohých úpravách plánu vzbúrenec so svojimi prívržencami skúsi prebrať kontrolu nad Los Angeles. Brutálnymi prostriedkami.
18. Výukový labyrint
Vo svete zničenom vojnou sa deti rodia do prostredia, kde ich učia a vychovávajú obrazovky, roboty a spoločnosť iných detí. Výukový labyrint by mal každého človeka pripraviť na taký život, v ktorom nebude opakovať chyby svojich predkov. Avšak jedinci, ktorý neprejavujú chuť sa učiť, môžu byť kedykoľvek stiahnutí do neznáma otvorením podlahy.


Komentár s drobným spoilerom:
Poviedka Němý film ukazuje film ako iný svet. V tomto mi pripomína poviedky Algernona Blackwooda, ktoré ukazovali ako iný svet namaľované obrazy. No tiež mi to pripomína knihu Obrazy z ríše mŕtvych, z ktorej som robil výťah.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.