sobota 25. júna 2016

Perličky snových denníkov 2010

V rámci svojej vtedajšej aktívnej snahy o lucídne sny som si koncom júna 2010 zaviedol denník (nie nočník!) na záznamy o snoch. Od tej doby až doteraz som si sny zapisoval. Zverejním teda tie sny, ktoré sú niečím výnimočné – či už vtipnosťou, luciditou, alebo dokonca tým, že mali nejaký zhodný vzorec oproti realite, ktorá nasledovala až po nich. Tomu odpovedajú najčastejšie kategórie snov, ktoré sa veľmi výnimočne aj prekrývajú:
#vtipný
#lucídny 
#AkožeProrocký
#prorocký
Nie každý zverejnený sen však patrí do niektorej z týchto kategórií. Zriedkavo uvádzam aj kuriozity, ktoré sa stali pri zápise. Pochopiteľne, zápisy vtipných snov majú slúžiť na pobavenie vznikajúce z toho, čo za guláš dokáže nevedomie vyprodukovať. V prípade lucídnych na poučenie o tom, kedy nastali u mňa. Poniektoré sny s náznakom proroctva vytvárajú dotaz o tom, či je realita pevná a teda by mohli zaujať skeptikov. Použité kľúčové slová môžu napomôcť čitateľom vyhľadávajúcim iba konkrétny typ sna. Sny som zoradil chronologicky, vždy je vyznačený dátum nasledovného dňa po dotyčnej noci.
Bolo ťažké vyberať, ktoré sny zverejniť a ktoré nie. Vybral som menší počet, keďže som sa snažil o to, aby čítanie bolo čo najviac záživné. To sa dalo splniť len do určitej miery z troch dôvodov. Prvým dôvodom je, že takmer žiaden sen si po tak dlhej dobe nepamätám a zápisy niekedy bývali nejasné. Druhý dôvodom je anonymizácia osobných údajov, ktorá tiež môže narúšať porozumenie u čitateľa. Posledným dôvodom je, že pre každého čitateľa je zaujímavé niečo iné a každý má vlastný zmysel pre humor. Kým zverejneniu snov s príliš slabým náznakom humoru som sa skôr snažil vyhnúť, nerobil som tak v prípade nejasných zápisov lucídnych snov, pri ktorých dáva zmysel prípadné štatistické spracovanie.
***
 
Neznámy dátum a rok, #prorocký
Prvý zo zaujímavých snov, ktorý si pamätám: Cítim sa nepríjemne a prekvapene, pretože autobus v ktorom sedím, sa vybral neznámou cestou. V realite sa na ďalší deň rozhodol šofér pre použitie inej okľuky, aby sa vyhol čakaniu na križovatke. Teda istá zhoda s neskoršou realitou tu bola.
Neznámy dátum a rok, #vtipný
Idem v autobuse, ktorý sa tak veľmi nakláňa na bok, až z neho vypadávajú nepopulárni spoluobčania. Tuším som sa vtedy prebudil na vlastný smiech.

Rok 2010

Na 17.7. #vtipný
Pištoľ (resp. revolver) malého kalibru bola bežne predávaná a lacno, aj v Bille! :) V televíznych novinách to kritizovali.
Na 18.7. #vtipný
Na mojom sídlisku stáli paneláky, všetko ostatné bolo ako v minulých storočiach. Na poli som našiel indiánku, ktorú niekto prenasledoval. Tak som s ňou utekal cez pole, aj zakrádaním a plazením. Najprv šla sama, potom som ju musel niesť.  Dostali sme sa na okraj lesa, potom sme prešli okolo neporiadku v tábore iného kmeňa. Vytvoril som si s ňou vzťah, prenasledovalo nás stále viac nepriateľov, ale nechytili nás. V druhej časti sna som už nevystupoval, dialo sa to o mnoho rokov a moje miesto prevzal Mel Gibson (to je ale haluz!!). Párik prenasledoval už asi celý svet. Mali spolu 1 či 2 deti. To staršie zahryzol nejaký dinosaurus. Obkolesili ich samé príšery, ktoré sa chceli požrať navzájom. Gibson ich upokojoval.
Na 20.7. #vtipný
Vyplašil som bažantov z úkrytu, jedného chytil a odfotil sa s ním. (Vtedy selfíčka neboli ešte každodennou témou.)
Na 29.7. #vtipný
Nejaký raper sa pýtal katechétky, čo znamená kríž obrátený na boku.
Na 1.8. #vtipný
S rodinou na sídlisku vidíme medveďa, chceme sa pred ním skryť do brány, ale nemáme kľúče od zadných dverí. Preliezli sme k predným a vbehli dnu. Niekto, -zrejme ja- hovorí: „Pozor, ten medveď má bicykel!“ A naozaj, chvíľu po zatvorení dverí vidíme cez sklo ako k ním prišiel medveď na bicykli.

Na 4.8. #vtipný
Dvaja chlapi sa tak hádajú, že tri drobné deti, ktoré mali na starosti sa od strachu skoro posrali.
#vtipný
S ďalšou osobou som bol na pozemku boháča, odkiaľ sme museli utekať cez mini-hroby.
Na 5.8. #vtipný
Toaletný papier na WC po kúskoch začal sám horieť. Nepopálil ma, ale nemohol som ho použiť, pretože vždy zbĺkol kúsok, ktorý som mal v rukách.
Na 8.8. #vtipný #lucídny
Neďaleko domova bola vykopaná diera, ktorá sa naplnila vodou po daždi. Až neskôr sa tam skryl bezdomovec a túto jamu šli iní ľudia zasypať nasekanou trávou. Na bezdomovca to tiež spadlo a tak vyskočil z jamy a bil robotníka. Tomu sa smial spolužiak zo ZŠ a tak bol tiež napadnutý. Vyvolalo to smiech u mňa a tak som sa seba spýtal, či nie som vo sne. Rozpoznal som, že áno a na to sa už reálne zobudil.
Na 9.8. #vtipný
V Bille bolo všetko zdarma a tak si ľudia brali čo chceli. Ja som objavil „japonské pohrebné korenie“. Po zobudení som rozmýšľal, či to korenie bolo na uchovanie, alebo ochutenie tela.
Na 11.8. #vtipný
Na svojom sídlisku som vyliezol na strom za Danim Filthom, ale nezaspieval mi nič.

Na 12.8. #vtipný
Mal som kúpené 2 blackmetalové albumy na CD, dokonca mi ich kúpila mama. :D Teda nové blackmetalové pravidlo je: počúvaj albumy, ktoré ti kúpi mama!
Na 21.8. #vtipný
Dostal som detskú encyklopédiu o extrémnom metale. To je ale pekné spojenie.
#lucídny
Bol som u známej osoby, asi v sede. Uvedomil som si, že snívam a snažil sa zmeniť prostredie, ale nešlo to. Jemne a pomaly som sa prebudil do skutočnosti.
Na 22.8.
Kuriozita: Zaspal som behom jedného zo zápisov sna do mobilu. Vtedy som na prvotné zápisy ihneď po prebudení používal mobil.
Na 24.8.
Kuriozita: Zapamätal som si 13 snov za noc! V tomto období to bežne bolo cez 5 až 7.
Na 26.8. #lucídny
V zadnej časti autobusu bolo napísané, že lístok pre psa (ktorého som vo sne vlastnil) je za 53 €. Z toho som rozpoznal, že ide o sen, ale sa aj prebudil do reality.

Na 29.8.
Predstavoval som si nočnú oblohu v pohybe, bolo to pôsobivé. Uvedomoval som si pritom seba, avšak zrejme nie že snívam.
Na 2.9. #pololucídny
Cestujem mimo mesto a v autobuse poznávam dievča z diskusného fóra. Vystúpil som na mieste, kde bola len vysoká tráva a cestičky. Jednou cestičkou som prišiel k asfaltovej ceste idúcej do jazera. Na nebi som uvidel predmet vyzerajúci ako kométa. Približovalo sa to a bol to satelit. Neznámy chlapík sa na to nahneval, zacloňovalo mu to výhľad. Po satelite začal strieľať veľmi rýchlo. To u mňa vyvolalo smiech a tušil som, že snívam.
Na 9.9. #lucídny
Brankár pred futbalovou bránkou urobil smiešne salto. Na základe toho som si uvedomil, že som vo sne.
Na 11.9. #pololucídny
Rozprával som sa so psom. Bolo mi to divné, ale nerozpoznal som snovú realitu. Cítil som na prstoch jeho krátku srsť, keď som ho pohladil. V tomto období bolo vcelku časté, že som v snoch mával dialógy so zvieratami.
Na 12.9. #vtipný
Zamestnanci firmy sa flákali až tak, že šli do tajných priestorov (o ktorých nadriadení nevedeli) a pozerali tam porno.

Na 14.9. #lucídny
Niekomu som tesne utiekol výťahom a z toho mi bolo do smiechu. Spýtal som sa, či náhodou nie som vo sne a uvedomil si, že áno. Sen sa o niečo vyjasnil. Vedel som sa ovládať, otvoril som si dvere domov, cestou od výťahu k dverám sa mi však podlamovali stŕpnuté nohy. Dal som si dole vetrovku a díval sa na seba v zrkadle. Zvítal som sa s rodinou. Potom som sa zobudil kvôli tŕpnutiu. Po prebudení som začal pochybovať o ostrosti vnímania sna.  
Na 15.10. #vtipný
Braňo Mojsej ma vozil v aute do ostrého kopca a hrala jeho hudba.
Na 19.10. #lucídny
Sen nestíhacieho typu. Odkladal som odchod do školy a tak som premeškal hodinu a urobil si problém. Potom čas bežal ďalej a bol skoro večer, mal som blbý uťahaný pocit, že sa to vlečie. Odhalil som že ide o sen, pretože takéto veci sa mi nestávajú.
Na 22.10. #lucídny
Kamarát mi volal, že sa niečo deje. Pochopil som, že potrebuje pomoc a možno sa schyľuje k násiliu. Poponáhľal som sa tam spolu s rodinou. Hlúpe je, že ako zbraň som si držal nabíjačku z mobilu namiesto niečoho efektívnejšieho. Uvedomil som si, že je to len sen asi až pred jeho bránou, tam som už bol sám. Nachvíľu som zadržal ten pocit ponáhľania sa, potom som sa prebudil. Zrejme pocit nebezpečenstva spustil luciditu.  
Na 16.11. #lucídny
V škole som sa chcel postaviť na stôl. Tu som si už od začiatku sna uvedomoval že sním, aspoň že som sa ihneď neprebudil.

Na 19.11. #prorocký
Nejakým spôsobom som sa dozvedel, že z napísanej zápočtovky mám akurát nadpolovičnú väčšinu. Toto sa mi s presným počtom bodov vyplnilo o 6 dní.
 Na 11.12. #vtipný
Niekto dal malému chlapcovi rôzne strelné zbrane a vysmieval sa mu, že nepozná technické pomenovania ich častí.
Na 12.12. #vtipný
Pracoval som v čajovni a nemal šajnu o príprave čaju.
Na 13.12. #polo?-lucídny
Videl som sympatickú ženu, ktorú som bez rozhodovania sa hneď oslovil. Keď mi oznámila, že je zadaná, nevedel som čo mám povedať a zobudil sa.
Na 15.12. #lucídny
V kuchyni som zrejme pil z pohára. Videl som kávovar na stole. Už som uvažoval, či som vo sne a tušil, že áno. Keď som sa začal tešiť, sen sa stratil.

Na 15.12. #vtipný
Moja rodina sa dostala do obchodovania so zbraňami vo vianočnom období. Boli u nás doma teroristi a my sme museli pri vianočnej výzdobe skladať zbrane.
Na 20.12. #vtipný
V televízií ukazovali maďarského futbalistu a pýtali sa ho, či mu nevadí, že v maďarskej lige budú hrať Slováci. On odpovedal, že nech ich príde čo najviac.
Na 22.12. #vtipný
Doma nebolo nič navarené a tak som s hnevom hádzal o stenu banány.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Komentáre sa objavia po schválení moderátorom.